• crete retreat counselling meditation beach
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10

Upptäck Kreta bortom massturismen – Bad, berg, mat & mindfulness

14 till 21 oktober 2016

Egna stränder, förtrollande vandringar & fantastisk mat. Kretas sydkust är kanske ett av Europas sista orörda paradis. Det här är en resa där du kan utforska och hitta din egen privata strand, följa med på vandringar som inte finns i guideböckerna och uppleva den unika och genuina kretensiska kulturen och maten. Om du vill har du också chansen att gå djupare med dig själv.

Begränsat antal platser, max 12 personer totalt – skicka din intresseanmälan eller bokning redan nu. Anmäl intresse här. 

Det här får du uppleva – och mycket mer

 • Vakna varje morgon upp på ett litet familjehotell bara några meter från Medelhavet och en kilometerlång, orörd strand utan parasoller och solstolar.
 • Prova traditionell mat tillagad på lokala råvaror i en bergsby dit turisterna aldrig hittar.
 • Hitta dina egna badvikar utmed den milslånga, oexploaterade kusten.
 • Följa med på vandringar i grönskande dalar och upp på höga berg med utsikter som är så vackra att de får dig att tappa andan.
 • Starta varje morgon med ett pass lärarledd meditation/mindfulness på stranden före frukost . Om du vill kan du följa upp och fördjupa din resa i dig själv med enskilda sessioner.
 • Prova traditionell mat tillagad på lokala råvaror i en bergsby dit turisterna aldrig hittar. Häng sedan med å en workshop i traditionell matlagning där du lär dig laga fantastisk kretensisk mat – som garanterat får dig att må bättre.
 • Upptäck naturen som man gjorde i forna tider, när du vandrar på åsnestigen över bergen.
 • Utforska kullerstensgränderna i Rethymnos gamla stad och handla olivolja, honung och ostar på den livliga bondmarknaden.

Dagsprogram (preliminärt)

Dag 1 – fredag 14 oktober

Incheckning på hotell Villa Maria under dagen. Maria, hennes make, Manoli, och sonen Andonis tar emot och hjälper er att komma på plats. Beroende på flyg och ankomsttid hinner ni förmodligen med ett dopp i Medelhavet. Stranden ligger precis nedanför hotellet. Vi kommer att finnas på plats från kl 17 för att berätta mer om trakten och allt spännande som ni kan göra under veckan. Vid 19.30 serveras en traditionell kretensisk middag med många rätter. Innan ni går till sängs kan ni sitta på den stora uteterassen och njuta av ett glas av det lokala vinet och se månen röra sig över Medelhavet,

Dag 2 – lördag 15 oktober

Vid åttatiden på morgonen träffas alla som önskar och har ett morgonpass med mindfulness/meditation på stranden. Vi ger en kort beskrivning och introduktion, så du behöver absolut inte ha några förkunskaper. Frukost 08.30 och kl 09.30 avfärd för Beach Day. Vi kommer att färdas utmed vår del av sydkusten med början vid Preveli Beach där en smal flod strömmar ner från bergen omgärdad av en palmskog. De som vill kan göra en kort, enkel vandring utmed floden upp till små sötvattenspooler och bada där – eller stanna på stranden och njuta av det salta Medelhavet. Sedan tar vi bilen igen och kör till Agia Fotini där vi äter lunch hos vår vän Stavros på hans lilla Taverna som ligger bokstavligen talat vid strandkanten. Efter lunch vandrar vi 20 minuter till Pirgos Beach, eller Secret Beach, som vi kallar den. En fantastisk klapperstensstrand med små klippöar utanför – utmärkt för dykning och snorkling – och om vi har tur kan vi också skörda havssalt här.

Efter någon timme går vi tillbaka till bilarna och kör några minuter utmed kusten till Kionia Beach – en lång sandstrrand avbruten av klippor. Här hittar man ofta sin egen lilla favoritstrand där man är helt ensam. De som vill kan vandra härifrån tillbaka till Villa Maria – ca en timme. Eller så tar man bilen.

Dag 3 – söndag 16 oktober

Morgonpass med mindfulness/meditation på stranden. Denna dag är helt fri för utforskning på egen hand. Vi kan ge er bra tips och rekommendationer om nya stränder, intressanta byar och matställen eller vandringar i närheten.

På kvällen är alla välkomna för meditation/mindfulness på takterassen till vårt hus i Kerames. Vi tränar medveten närvaro och ser solen gå ner över Medelhavet och bergen i väst. Sedan vi tar en drink för att därefter gå 3 minuters promenad och äta middag på ett av byns traditionella kafeneon.

Dag 4 – måndag 17 oktober

Morgonmeditation på stranden. Efter frukost åker vi gemensamt till Spili – en liten urgammal stad känd bland annat för sina springkällor med vatten som sägs ge ett långt och friskt liv. Vi ser oss omkring i stdaen och dess butiker innan vi gör som man gjorde förr i tiden – vi vandrar åsneleden över bergen till Kerames. På vägen passerar vi bergsbyn Vatos där vi stannar och provsmakar lokalt vin, ost och olivolja. Vandringen tar 3-4 timmar och vi ordnar transport av er bil tillbaka till Kerames.

På kvällen kan de som vill följa med oss på en kort vandring upp till det lilla bergskapellet Agios Antonio, där vi från ca 600 meters höjd ser solen gå ner över denna otroligt vackra del av världen .

Dag 5 – tisdag 18 oktober

Morgonmeditation på stranden. Efter frukost, avfärd (Kl 09.00) för en vandring i den grönskande granndalen med en av Kretas få kvarvarande ekskogar, Preveli-floden på dalbottnen och mängder av blommor, örter och fruktträd. Vi hoppas kunna skörda lagerblad, björnbär, olika krydd- och teörter. Med oss på vandringen har vi Bernard och Susanne, som har bott här i över trettio år och känner Kretas natur och kultur betydligt bättre än de flesta kretensare. Efter ett par timmar är vi framme i den lilla bergsbyn Frati, på andra sidan dalen. Där äter vi lunch på byns enda kafeneon som drivs av Despina. Vi får traditionell mat tillagad på råvaror från trakten och dessutom smaka Despinas egna vin och olivolja. Sedan vandrar vi tillbaka och tar kanske ett dopp i floden för att svalka av oss – för nu har solen garanterat värmt upp dalen.

Vi är tillbaka vid kl 15-16 och ni har resten av dagen och kvällen för er själva och kan koppla av på stranden vid Villa Maria, eller kanske ta en tur till stränderna vid Triopetra (ca 15 minuters körning från Villa Maria).

Dag 6 – onsdag 19 oktober

Morgonmeditation på stranden. Efter frukost åker vi gemensamt till foten av ”Nipple Mountain” (du förstår varför vi döpt om berget till det när du ser det). Vi vandrar uppför i lite mindre än en timme och när vi kommer upp till toppen kan du beundra det lilla kapellet som ligger där, men framför allt kan du låta dig hänföras av den extremt vackra utsikten. Nedanför dina fötter breder sydkustens stränder ut sig mil efter mil, i väster ser du ”Vita bergens” mäktiga bergsmassiv, bakom dig bergskedjan som skiljer Kretas nordsida från sydsidan och du ser också den lilla turistorten Plakias, dit de som vill fortsätter när vi vandrat ner från berget. Lunchställena är många och det finns gott om stränder i närheten. Eftermiddagen och kvällen har du helt för dig själv.

Dag 7 – torsdag 20 oktober 

Morgonmeditation på stranden. Denna dag är helt fri för utforskning på egen hand. De som vill uppleva Kreta på riktigt får gärna följa med oss till Rethymnon (ca 1 timmes bilfärd) och ett besök på den lokala bondmarknaden, som arrangeras varje torsdag. Här hittar ni allt från frukt och grönsaker till kryddor, ost, olivolja provsmakning av traditionella ost- och spenatpajer och annat, . Efter marknaden kan du utforska Gamla stan, shoppa billiga och bra lädervaror och annat. Vi tipsar om de bästa lunchrestaurangerna. Och kanske vill ni efter det utforska någon av nordkustens stränder eller göra en avstickare till någon bergsby på tillbakavägen.

Kl 19.00 är ni välkoma till vårt hus för att tillsammans ta en drink och njuta av solnedgången innan vi äter en gemensam avskedsmiddag hos vår vän Matteos på hans lilla kafeneon i grannbyn Drimiskos. Vi ombesörjer transport från och tillbaka till Villa Maria, så ni behöver inte tänka på vem som ska köra denna kväll.

Dag 8 – fredag 21 oktober

Morgonmeditation, ett morgondopp före frukost och sedan disponerar ni tiden fritt tills det är dags att bege sig till Chania och flyget till Sverige.

En unik chans för dig

Som små och oberoende arrangörer kan vi erbjuda upplevelser som du inte får någon annanstans. Vi känner trakten och de lokala förutsättningarna och människorna. Vi finns hela tiden på plats och kan tipsa om hur du får ut det bästa av din semester.

Om oss som anordnar resan

Vi är Alf & Jivan. Vi är ett par och jobbar som terapeuter och workshopledare i Stockholm, både enskilt och tillsammans. ZorbaZen House är vårt hus på Kreta där vi även arrangerar retreater och kurser – och vi vill otroligt gärna dela med oss den här underbara delen av världen.  Några gånger om året arrangerar vi resor, retreater och workshops som är små och intima, så att vi kan ge alla deltagare full uppmärksamhet. Den här resan är upplagd så att du har gott om tid att hänga med på gemensamma aktiviteter och att på egen hand utforska de sanslöst vackra och oexploaterade omgivningarna. Du får dessutom möjlighet att utforska dig själv med utgångspunkt från morgonpassen i meditation/mindfulness och om du vill gå djupare kan vi bistå din inre resa med hjälp av enskilda sessioner.

Vi delar gärna med oss av våra erfarenheter och kunskaper om trakten:

 • var du hittar de bästa stränderna,
 • den bästa maten,
 • de roligaste utflykterna,
 • de vackraste vandringarna,
 • var de vilda örterna växer och hur de ser ut,
 • var du köper det lokala vinet, olivoljan, naturhonungen, den bästa getosten m.m. – allt för att du ska få en så genuin upplevelse som möjligt.

Under din vecka här är de hela tiden välkommen att fråga om sådant du undrar över eller behöver hjälp med. Vår förhoppning är att du snart kommer att älska den här bortglömda delen av världen lika mycket som vi gör.

Läs mer om ZorbaZen House (där vi har några mindfulness-pass och samlingar) och Kerames med omgivningar här

Så bor du

I priset ingåra en vecka i dubbelrum på det lilla familjeägda strandhotellet Villa Maria. Rummen är nya, fräscha och har en god enkel standard. Precis nedanför hotellet breder flera kilometer av oexploaterad sandstrand ut sig. Och om du går ner till stranden och sedan går västerut kommer du snart till en klippig del av stranden där du kan vandra och hitta små insprängda sandstränder där du har din egen lilla lagun att bada i.  På villa Maria finns en väl tilltagen restaurang där Maria själv lagar den mesta maten efter samma recept som hon växte upp med. Du äter den självklart på den stora öppna terassen med utsikt över havet och stranden. Här är det öppet från frukost till sen kväll – och du kan alltid få underbar hemlagad mat.

Enkelrumstillägg för en vecka är 1200 kronor.

Pris och fakta – allt detta ingår

 • Del i dubbelrum på familjehotell ca 45 sekunders promenad till Medelhavet 
 • Alla vandringar och utflykter.
 • Meditation/mindfulness med erfarna instruktörer varje morgon, samt vissa kvällar.
 • Frukost alla dagar.
 • Generösa välkomst- och avskedsmiddagar med 5-7 rätter & vin/alkoholfri dryck.
 • Vissa luncher.
 • Hjälp och tips på plats, vi vill göra din resa så minnesvärd vi förmår.

Detta ingår inte: * Resa ToR * Ev transfer från flygplats * Bil/transport (hyrbil rekommenderas starkt) * Vissa luncher och middagar. 

 
Pris för veckan 14 – 21 oktober: 5900 kr per person.*

 

Anmäl dig nu – begränsat antal platser!

Bokningsavgiften om 2 000 SEK inbetalas vid anmälan till bankgiro 367-7382 (Bättre tillsammans AB) senast den 14 augusti – och glöm inte att skriva ditt namn på inbetalningen. Resterande belopp kommer att faktureras och skall vara betalt senast den 14 september.

Avbokningsvillkor:

 • Vid avbokning före den 14 augusti, återbetalas bokningsavgiften om den är betald.
 • Vid avbokning efter den 14 augusti men före 14 september, återbetalas ingen bokningsavgift men slutbetalning om den är betald.
 •  Vid avbokning efter den 14 september, återbetalas ingen bokningsavgift, ej heller slutbetalning om inte läkarintyg kan uppvisas.

Observera att det finns ett max antal platser så det är först till kvarn som gäller!

Klicka här för intresseanmälan och bokning.